Kampen mot det vita guldet

2016-04-16
16:20:00

Dag 96-104 - 2 kilo morötter

Ibland så ställs man inför utmaningar i livet som man inte riktigt vet hur man ska hantera. (Annars skulle det ju inte heller vara en utmaning).

 

Förra helgen stötte jag på en sådan utmaning, som till en början gjorde mig en aning förtvivlad, men när jag tillslut fann en lösning så blev det ju riktigt bra.

 

Det som hände var att hemköp, sedan en tid tillbaka hade haft JÄTTEBRA priser på frukt och grönt, så jag köpte på mig en hel del. Det blev sallader, grönkålschips, fruktsallader och allt möjligt gott. Men så var det ju då de där morötterna.

 

Jag hade köpt på mig hela 2 KILO MORÖTTER som jag egentligen inte hade en aning vad jag skulle göra med. Eller jo, jag hade ju visserligen tänkt göra grönsaker i ugn en dag, men då ångrade jag mig och gjorde potatis istället för jag tyckte att det passade bättre till fisken jag höll på med.

 

Ja, så nu stod jag där med två kilo morötter som, om jag hade väntat lite längre, hade börjat sjunga på sista versen om ni förstår vad jag menar.

”Hmm... så här kan vi inte ha det.” Tänkte jag för mig själv.

 

Och inom loppet av kanske tio minuter så var jag i full gång att skala morötter. Så nedan följer mina resultat av dessa två kilo morötter.

 

1. Morotschips

 

Sätt ugnen på 100 grader.

 

Hyvla morötter med potatisskalare eller osthyvel. (Jag använde potatisskalare eftersom jag tyckte att man fick bättre grep. Och jag hyvlade upp 4st morötter.

 

Lägg strimlorna på ett bakplåtspapper på en plåt. (Jag gjorde två plåtar samtidigt)

 

Torka i ugnen i ca: 2 timmar.

 

(Om man vill kan man, före man stoppar dem i ugnen, droppa över lite olja och sen salta med lite flingsalt när man de är färdigtorkade. Men jag skippade båda delarna och fick bra resultat ändå.)

 

2. Morotssoppa

Här höftade jag lite bara. Men på ett ungefär så gjorde jag så här.

 

Koka upp vatten i en kastrull.

Tillsätt en jäkla massa morötter (1kg ungefär) och låt dom koka tills de är mjuka nog att mixas.

Ta av kastrullen från plattan, häll ur vattnet och mixa morötterna till en slät massa.

Tillsätt 2-3dl grädde.

Häll i en burk med smaksatt crème fraiche – paprika, chili.

Häll i ett knippe färsk persilja, ett par klyftor pressad vitlök och krydda efter vad du själv tycker om.

Blanda alla ingredienser och värm eventuellt upp den en aning igen.

 

Jag tycker att den blev riktigt matig, stark och god. Jag åt detta till både lunch och middag hela helgen så det blir soppa så det räcker och blir över. Om man dessutom låter den stå till sig i kylskåpet över natten så blir den ännu starkare. (Det gjorde jag, jag trodde jag skulle tappa tungan. Men det var så gott att det var värt det ;)  )

(Ja, jag vet, den ser jätte tråkig ut. Men den var god. Jag lovad :D )
 

3. Morotsmuffins Paleo - Rekommenderar verkligen dessa!

 

Ingredienser

12st urkärnade dadlar

2 ägg

2,5 dl mandelmjöl

4st morötter

3msk kokosolja

1msk kanel

2tsk bakpulver

 

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Mixa dadlarna och äggen med stavmixer

3. Skala och riv morötterna fint

4. Tillsätt morötterna samt övriga ingredienser och mixa tills välblandat

5. Fyll muffinsformarna till ungefär hälften

6. Baka mitt i ugnen ca: 20-25 minuter, känn med sticka att de är torra i mitten innan du tar ut dem.

 

I originalreceptet skulle man även dekorera med hela valnötter samt ha i en nypa salt, men det skippade jag. Jag hade dessutom i betydligt mycket mer morötter än vad det stod, men de blev riktigt saftiga och goda.

 Originalreceptet finns på: http://tidningenhembakat.se/bloggar/fredriks-fika/morotsmuffins-paleo-2/

 

Här finns även en hel del andra smaskiga recept som jag helt klart ska pröva i framtiden! :)

 

Ja, så om ni, precis som jag, är fast där hemma med två kila morötter och inte riktigt vet vad ni ska göra med dom så har ni i alla fall lite tips här. :)