14:20:00
Höstmos till höstmyset
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Matsmart.

Det mesta gick ju även att frysa in så det var ju toppen. Då höll det ju lite längre dessutom. Så det har blivit många nya och spännande smakprov för lilldamen här hemma på sistone.
Något man lätt kan göra och fylla upp burkarna med är äppelmys... mos... äppelmos!
Och nu när det börjar bli höst och man har turen att ha flera äppelträd på gården så är det ju ett perfekt tillfälle att göra just äppelmos. Eftersom jag inte äter socker så gjorde jag en enkel mos på endast äpplen och kanel. Supersmarrigt! Och extra spännande blir det ju smakmässigt när man blandar äpplen från olika träd. Jag provade att ha i lite askorbinsyra i ca: halva satsen för att se om det blev någon större skillnad ( som jag förstår så har man i det för att moset inte ska mörkna ) den satsen som jag behöll utan askorbinsyra hällde jag i små burkar som lilldamen fått till morgongröten. Jag tycker väl sådär spontant att det inte blev någon större färgskillnad på moset. Inte ens efter ett par dagar i kylen, så om inte någon kommer med en bättre anledning till att ha i askorbinsyran så tror jag att jag skippar den nästa gång.
Ingredienser
Ca: 15st ”normalstora” trädgårdsäpplen
1msk kanel
Vatten
Alt. 0.5krm askorbinsyra (1krm per liter mos.)
Gör så här:
Häll upp en lagom stor kastrull med vatten och askorbinsyra.
Skala och kärna ur äpplena. Se till att det inte finns någon del av kärnhuset kvar för då kan det bli ”vassa” otrevliga bitar i moset.
Hacka äpplena till småbitar och häll i kastrullen med vatten och askorbinsyra.
Koka tills bitarna blir lite mosiga.
Häll av vattnet (alt. spara lite att spä ut det mosade moset med om det blir för fast) och mosa bitarna för hand eller mixa i matberedare.
(Jag mixade i matberedare eftersom jag är lite lat och ville ha en jämn konsistens)
Smaka av med kanel.
Häll upp i burkar.

Tänk på att utan socker i så minskar hållbarheten väldigt men det klarar sig lätt ett par- tre dagar i kylskåp. Om man dessutom häller upp moset i burkarna och skruvar på locket när det är lite ”varmt” så bildas ett vakuum som gör att det håller liiite längre.
Och nu när vi ändå pratar hållbarhet. Har du inte provat Matsmart än så rekommenderar jag starkt att du kollar in deras hemsida här www.matsmart.se. Jag har beställt därifrån många gånger och har aldrig blivit missnöjd. Det är perfekt om man vill hålla matkostnaderna nere eller om man vill prova lite nya saker. Dessutom bidrar man ju till minskat matsvinn. Superbra!