15:44:46
Dag 15 - Som det "ska" smaka
Jag måste säga att jag tycker att det är väldigt spännande att prova nya saker. Att sluta med socker var till en viss del en ny sak att prova som jag tidigare har försökt med men inte riktigt lyckats med. Nu när jag har hållit på med det här i drygt två veckor så känner jag mer och mer hur kul det är att pröva ny mat och nya ingredienser i matlagningen. Jag har mycket mer ork och lust nu än vad jag har haft innan till att laga mat.
Jag har även kommit till den punkten att jag känner hur mycket av det jag har ätit tidigare inte riktigt smakar som det ”ska” smaka. T.ex. som vitt bröd smakar nästan bara ”torrt” i munnen när jag äter det, oavsett hur färskt det är. Pasta, som jag för övrigt älskar, fyller inte sin funktion längre och knäckebröd är som att äta knaprig kartong. Ja, mina smaklökar förändras, det är en sak som är säker. Det är lite tråkigt till en viss del då hjärnan inte har hunnit anpassa sig efter smaklökarna vilket gör att jag gärna kan tänka mig ta en hårdmacka, men sen blir jag så himla besviken över smaken eftersom den inte smakar som det ”ska”.
Så på det viset är det lite tråkigt, men å andra sidan så har det väckt en annan sida av mig som har blivit nyfiken på att testa nya saker och jag har faktiskt, redan efter bara femton dagar hittat en hel del saker som jag t.o.m. tycker bättre om än det jag brukade äta förut.
T.ex. så har jag börjat köpa hem mer grönsaker och svampar, (jag ÄLSKAR svamp men har av någon anledning aldrig tänkt på att köpa färska), och jag tycker att det smakar mycket bättre nu. Förut så tyckte jag att grönsaker i allmänhet var riktigt tråkiga och inte gärna köpte hem dem i onödan. Jag har även prövat andra varianter av t.ex. pasta. Idag köpte jag grön bönpasta eftersom det var mycket mindre kolhydrater i den men också för att se om den smakade ”pasta”. Den smakade faktiskt förvånansvärt bra. Den smakade inte så mycket och hade inte någon konstig eftersmak som jag vet att tidigare sorter av bönpasta jag har provat har haft. Den passade riktigt bra som ett alternativ till riktig pasta tycker jag. :)
Jag har även börjat prova mig fram i den alternativa ”mjölk-världen”. Hittills har jag prövat soya och cashew-mjölk men jag har även mandel hemma som jag tänkt pröva sen också. Jag är inte jätte imponerad av cashew-mjölken, men soya-mjölken tycker jag är riktigt god när den är riktigt sådär iskall.
Som sagt, jag har blivit lite mer intresserad av att prova nya saker och hittills har jag nästan bara stött på bra smaker. Det finns massor mer att prova där ute så jag ser verkligen fram emot det här året :)