15:19:20
Dag 5 - Sunt förnuft
Idag är det fredag, det betyder efterrätt till lunchen i skolan. Det luktade otroligt gott med stekta äpplen i kanel men glass, det gjorde det verkligen. Men jag kan inte påstå att jag var sådär jättesugen. Så det var ju bra :)
Jag fick frågan idag om det inte var väldigt jobbigt att utesluta allt socker. Jo, givetvis eftersom jag har ätit socker varje dag hur länge som helst och är en riktig gottegris. Det har liksom blivit en del av min vardag att komma hem och kolla i skafferiet det första jag gör. Så självklart har det vart jobbigt hittills. Men jag skulle vilja förtydliga en sak bara att jag faktiskt inte har uteslutit precis ALLT socker. Jag äter inte längre godis, chips, läsk, bullar, kakor och allt däremellan. Men mat äter jag fortfarande.
Det jag menar med det är att jag fortfarande äter mat som KAN innehålla socker. T.ex. så finns det ju socker i dom flesta bröden man köper idag, dock undviker jag vitt bröd och försöker köpa mer grovt om jag ska köpa. Men jag bakar hellre själv. Nu var det ett tag sen jag bakade sist så det är väl så dags nu :)
Men som ketchup t.ex. äter jag inte. Det må vara ett tillbehör till mat men det innehåller alldeles för mycket socker, plus att jag inte ens tycker att det är gott som det är. Det gäller väl att använda sunt förnuft helt enkelt och tänka; Vill jag äta det här? Kommer jag att må bra av att äta det här?
T.ex. så hejdade jag mig själv idag på lunchen när jag automatiskt var på väg att ta gelé och lägga på tallriken. En liten klick hade nog inte skadat, men det här var också en av de saker som jag valde att inte äta då jag ansåg att jag verkligen inte behövde den. Oavsett hur gott jag än tycker att det är med gelé.
Som sagt, jag går inte ”all in” såhär till en början utan jag har endast slutat med snacks , bakverk och andra sötsaker. Men tanken är att jag ska trappa ner allt mer och mer på socker när det kommer till maten också. Men man får ta en sak i taget :)
För övrigt så blev det fröknäcke jag gjorde igår ganska så bra. Det hade kunnat vara lite tunnare för sprödhetens skull, men det var ju jag som inte tunnade ut det tillräckligt.
Receptet jag har använt är från ica.se:
Ingredienser:
1dl sesamfrön
1dl pumpakärnor
1dl solroskärnor
1dl majsmjöl
½ dl linfrö
½ tsk salt
½ dl rapsolja
2dl kokande vatten
Hur man gör:
1. Sätt ugnen på 150 °C
2. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt ca: 30x40cm
3. Blanda alla torra ingredienser och rör i oljan och vattnet. Låt svälla ca: 15 minuter.
4. Bred ut smeten tunt på plåten. Grädda mitt i ugnen ca: 1- 1½ timme.
Låt svalna.
5. Bryt till bitar och njut.

http://www.ica.se/recept/froknacke-716579/
Skillnaderna jag gjorde var att jag strödde på lite havssalt också innan jag stoppade in plåten i ugnen. Sen så lät jag den svalna på plåten den stod på istället för att dra över den på galler, det fungerade lika bra. :)