Kampen mot det vita guldet

2019-09-24
08:08:55

Äppelkaka à la tvååring

Om några veckor vankas det tvåårskalas här i huset och eftersom jag är en sån där tråkig?... förståndig?... bakåtsträvande?... modern?...hård?...omtänksam?.. mamma (du väljer själv) så vill jag att barnet ska kunna äta av allt. Eftersom jag själv försöker undvika socker så vill jag såklart, så långt det är möjligt, att mina barn också ska göra det. Så därför blir det, även i år, ett sockerfritt barnkalas.

I år bjuds det bl.a. på en äppelkaka. Som även råkar vara gluten och laktosfri! Det bästa med kakan tycker jag är att jag och tvååringen kom på receptet tillsammans och att det faktiskt blev riktigt bra. (Man måste ju provsmaka innan man bjuder gästerna på det.)

Så för er som är sugna kommer här ett fin-fint recept på socker- gluten- och laktosfri äppelkaka.

Ingredienser:
2 ägg
2 bruna bananer
3,5dl Lailas gula mjölmix
2 krm bourbon vaniljextrakt
1/2 msk kanel
1tsk bakpulver
50g laktosfritt smör
1dl vatten 
1 nypa salt
2-3st äpplen 
(ev. glutenfritt ströbröd) 

Gör så här:

Sätt på ugnen på 175C. (vi använde 155C med varmluftsugn) 

Ev. smöra och bröa en form (vi använde aluminiumform och gjorde det inte) 

Mosa bananerna och vispa ihop med äggen i en bunke tills det blir en jämn smet. 

Koka upp vatten i en kastrull och ha i smöret. Ta av från plattan och rör om tills det att smöret smält och det har blivit en vätska av allt.

Blanda mjölmixen, bakpulver, kanel och salt och tillsätt där efter äggblandningen och smörblandningen. Rör om tills det blir en jämn smet. 

Skala och skär äpplena i smala klyftor. (vi glömde skala, gick bra ändå!) 

Häll hälften av smeten i en form, lägg på äppelbitar tills hela formen är full, häll på resten av smeten och lägg på äpplen igen tills den är full. (tryck gärna ner äpplena en aning om de sticker upp för mycket.) 

In i ugnen ca 20-40min (beroende på hur tjock din kaka blev) eller tills kakan går att sticka med potatis-sticka utan att bli kladdig. 

Tips: Strö lite kanel över kakan innan du stoppar den i ugnen så ser den lite trevligare ut även om den inte får färg. 

Den kanske inte ser ut att vara så mycket för världen, men det var den. Speciellt när den var varm. Mums! 






Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: